Údenie je popri sušení najstaršou formou konzervácie potravín. Je tradičnou súčasťou prípravy vianočných, či veľkonočných sviatkov. Obľúbené zabíjačky a spracovanie mäsa je vynikajúcou príležitosťou na stretnutie celej rodiny a priateľov. Údením dochádza k rýchlejšiemu a výraznejšiemu dozrievaniu suroviny. Potravina získava špecifickú aromatickú vôňu a chuť. Údenie je prirodzené dochucovadlo bez umelých e-čkových prípravkov. Antibakteriálna kombinácia soli, teploty a dymu ničí baktérie a dlhodobo chráni údeniny pred pokazením. Vyúdiť môžete takmer všetko. Experimentujte, vymýšľajte vlastné recepty. Prekvapte seba aj svojich kamarátov.
Každá domáca udiareň je vhodná na údenie takmer všetkých druhov surovín. Vyskúšajte vyúdiť okrem klasického mäsa a mäsových výrobkov aj ryby, syry, vajcia, orechy, ovocie, či zeleninu. Závisí len od príslušenstva k udiarničke, či surovinu zavesíte na háčiky, uložíte na sieťku, či podložíte odvapkávaciu poličku.
Pri výbere udiarne zvážte, aké potraviny plánujete údiť, ako často, či v akom množstve.
Malé kompaktné udiarne sú zvyčajne aj prenosné. Niektoré sú vhodné aj so sebou k vode, napríklad na údenie rýb.
Multifunkčné a viackomorové udiarne umožňujú grilovať, či údiť rôzne druhy surovín bez vzájomného napáchnutia vôňou.
Podstatným parametrom pre výber udiarne je štýl údenia a výber zdroja tepla a dymu. Zdrojom tepla môže byť drevené uhlie, tvrdé drevo, plyn, alebo elektrická špirála s termostatom.
Nevyhnutnou súčasťou údenia dymom sú drevené kúsky, drevená štiepka, či piliny z ovocných stromov s výraznou arómou. Pri pomalom údení studeným dymom potrebujete vyvíjače a generátory studeného dymu.
Kuchynské roboty - spoľahliví spoločníci na varenie a pečenie
Vybavte sa udiarňami na teplé a horúce údenie, alebo na údenie studeným dymom. Tieto dva základné štýly údenia charakterizujú aj konštrukciu samotnej udiarne. Udiarne pre teplé a horúce údenie musia byť vybavené kvalitným teplomerom, prípadne termostatom pre pohodlnú kontrolu a dlhodobé udržiavanie teploty v rozsahu 45 až 75°C počas 8-12 hodín. Údenie teplým dymom je vhodné pre tučné mäsá a mäsové výrobky. Pri horúcom údení sa teplota udržiava od 80°C do 100°C cca 2 hodiny. Horúce údenie je vhodné pre prípravu rýb a surovín s nízkym obsahom tuku. Kratšia trvanlivosť potravín údených horúcim dymom vyžaduje rýchlejšiu konzumáciu. Šetrné, pomalé údenie studeným dymom trvá aj niekoľko dní pri teplote do 25°C. Je vhodné najmä pre jemné hovädzie a kuracie mäso, ryby a suroviny s malým obsahom tuku, syry a zeleninu. Výhodou je dlhšia trvanlivosť a zachovanie všetkých nutričných a výživových látok.
Elektrické domáce udiarne vyhotovené z nehrdzavejúcej ocele budú dlhoročným spoločníkom na poznávacej ceste údením. Kvalitnú zostavu tvorí izolovaná konštrukcia komory s dvojitou stenou, s integrovaným teplomerom, s elektrickou špirálou a termostatom. Bohaté príslušenstvo umožňuje zavesenie na háky, či uloženie surovín na sieťky, či poličky. Vysoký tepelný výkon špirály umožňuje údiť celoročne za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Už žiadne obmedzenia. Nehrdzavejúci materiál je zárukou nezávadnosti, ľahkej údržby a čistenia. Naplňte misku vlhkými pilinami z exotických, alebo ovocných drevín. Nastavte termostat na požadovanú teplotu a zapnite. Po zahriatí komory na požadovanú teplotu vložte suroviny. Potom už stačí podľa receptu piliny pravidelne meniť a vlhčiť rozprašovačom vody. Vlhkosť, teplota a aromatický dym dodajú potravinám jemnú, korenistú chuť a dlhú trvanlivosť.
Pripojte v lete, či v zime dvojstennú izolovanú udiareň k propán - butánovej fľaši. Zapáľte piezo zapaľovačom oheň, nastavte teplotu a cez sklenené okno dvierok kontrolujte proces údenia. Zvoľte vlhkú drevenú štiepku, drevené kúsky, alebo piliny. Vyskúšajte udiareň aj ako vodný gril na mäso a zeleninu. Pridajte misku s pivom, vínom, rôznym korením, či s ovocnými šťavami. Získate ďalšie exotické príchute a vône.
Spoznajte výhody štýlových udiarní na drevené uhlie v štandardnej kombinácii s grilom. Rustikálny vzhľad, možnosť premiestňovania po terase, či v záhrade, ich predurčujú na všetky párty a oslavy. Grilujte steaky, zeleninu a l tomu pripravte údené syry, ryby, vajcia, šunku, či klobásky. Bohaté menu bude príjemným kulinárskym prekvapením hostí. Staňte sa viac hviezdičkovým šéfkuchárom.
Objavte výhody pomalého údenia studeným dymom. Zvýraznite chuť a vôňu chudého mäsa a syrov, zeleniny a ovocia. Neobmedzujte sa a využívajte aj možnosť sušenia zeleniny, korenia, či ovocia. Vložte do zásobníka generátora studeného dymu lisované brikety. Pripravujte zdravé aromatické pochúťky s vôňou rôznych druhov drevín. Vyberte si dokonale odizolovanú komoru so sklenenými dvierkami, veľkosť udiarne, manuálne, alebo diaľkové ovládanie mobilom. Stačí si len vybrať.
Sušičky potravín pre kvalitné spracovanie sezónneho ovocia
Záhradné udiarne sú určené pre väčšie domácnosti a pre všetkých nadšencov údených dobrôt. Potrebujete po zabíjačke naraz spracovať väčšie množstvo mäsa a mäsových výrobkov? Nainštalujte si na záhradke, alebo na terase domčeka záhradnú udiareň s oddeleným ohniskom pre teplé aj studené údenie. Získajte na chalupu štýlovú drevenú udiareň. V spaľovacej komore používajte tvrdé drevo bez kôry.
Malé rozmery kompaktných udiarní umožňujú ich ľahké prenášanie so sebou do kempu, do prírody, či ku vode. Vyberte si pohodlný elektrický zdroj tepla s termostatom, drevené uhlie, piliny, či drevenú štiepku. Pripravte si špeciality z rýb priamo na brehu rieky. Jedlo v prírode chutí najlepšie.
Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.
Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?
Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.
Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.
Potrebujete hodinky do práce, pod vodu, na lietanie, šport a fitness, či inteligentné Smart hodinky? Výber štýlu, materiálu, funkcií a dizajnu je takmer neobmedzený.
O nutnosti používania zimných pneumatík v sťažených klimatických podmienkach obdobia zimy snáď už niet pochýb. Všeobecné doporučenie je prezuť na zimné pneumatiky, pokiaľ teplota okolia klesá pod 7°C.
Milujete raňajkovať čerstvý, chrumkavý krajec chleba, či teplé voňavé pečivo? Potom si určite zaobstarajte malú domácu pekáreň.
Objavte spoľahlivého spoločníka pre vaše denné, či príležitostné varenie a pečenie.Staňte sa kreatívnymi šéfkuchármi. Pripravte jedlá z celého sveta.
Zvládnite prípravu svojich obľúbených pokrmov za zlomok času. Zdravé varenie v pare pod vyšším tlakom výrazne skracuje čas prípravy a tým šetrí energiu.
Moderné televízne prijímače sú inteligentné, úsporné SMART zariadenia do každej domácnosti. Bohaté funkcie, ultra plochý nadčasový dizajn, vynikajúci obraz a zvuk ich predurčujú na každodenné využívanie.
Pripravte si chutné probiotické jogurty v domácich podmienkach s kvalitným čerstvým, či sušeným ovocím. Získajte dostatočnú imunitu vďaka dobrým baktériám, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie črevnej mikroflóry.
Para zjemňuje a narovnáva vlákna v textile, čím vyrovnáva pokrčené odevy aj záhyby. Súčasne textílie účinne dezinfikuje.