Domáce udiarne pre prirodzenú konzerváciu a plnú chuť údenín
29.11.2022 | Redakcia

Domáce udiarne pre prirodzenú konzerváciu a plnú chuť údenín

Údenie je popri sušení najstaršou formou konzervácie potravín. Je tradičnou súčasťou prípravy vianočných, či veľkonočných sviatkov. Obľúbené zabíjačky a spracovanie mäsa je vynikajúcou príležitosťou na stretnutie celej rodiny a priateľov. Údením dochádza k rýchlejšiemu a výraznejšiemu dozrievaniu suroviny. Potravina získava špecifickú aromatickú vôňu a chuť. Údenie je prirodzené dochucovadlo bez umelých e-čkových prípravkov. Antibakteriálna kombinácia soli, teploty a dymu ničí baktérie a dlhodobo chráni údeniny pred pokazením. Vyúdiť môžete takmer všetko. Experimentujte, vymýšľajte vlastné recepty. Prekvapte seba aj svojich kamarátov.



Ako vybrať domácu udiareň

Ako vybrať domácu udiareň

Každá domáca udiareň je vhodná na údenie takmer všetkých druhov surovín. Vyskúšajte vyúdiť okrem klasického mäsa a mäsových výrobkov aj ryby, syry, vajcia, orechy, ovocie, či zeleninu. Závisí len od príslušenstva k udiarničke, či surovinu zavesíte na háčiky, uložíte na sieťku, či podložíte odvapkávaciu poličku.

Pri výbere udiarne zvážte, aké potraviny plánujete údiť, ako často, či v akom množstve.

Malé kompaktné udiarne sú zvyčajne aj prenosné. Niektoré sú vhodné aj so sebou k vode, napríklad na údenie rýb.

Multifunkčné a viackomorové udiarne umožňujú grilovať, či údiť rôzne druhy surovín bez vzájomného napáchnutia vôňou.

Podstatným parametrom pre výber udiarne je štýl údenia a výber zdroja tepla a dymu. Zdrojom tepla môže byť drevené uhlie, tvrdé drevo, plyn, alebo elektrická špirála s termostatom.

Nevyhnutnou súčasťou údenia dymom sú drevené kúsky, drevená štiepka, či piliny z ovocných stromov s výraznou arómou. Pri pomalom údení studeným dymom potrebujete vyvíjače a generátory studeného dymu.

Kuchynské roboty - spoľahliví spoločníci na varenie a pečenie


Udiarne

Základné štýly údenia

Základné štýly údenia

Vybavte sa udiarňami na teplé a horúce údenie, alebo na údenie studeným dymom. Tieto dva základné štýly údenia charakterizujú aj konštrukciu samotnej udiarne. Udiarne pre teplé a horúce údenie musia byť vybavené kvalitným teplomerom, prípadne termostatom pre pohodlnú kontrolu a dlhodobé udržiavanie teploty v rozsahu 45 až 75°C počas 8-12 hodín. Údenie teplým dymom je vhodné pre tučné mäsá a mäsové výrobky. Pri horúcom údení sa teplota udržiava od 80°C do 100°C cca 2 hodiny. Horúce údenie je vhodné pre prípravu rýb a surovín s nízkym obsahom tuku. Kratšia trvanlivosť potravín údených horúcim dymom vyžaduje rýchlejšiu konzumáciu. Šetrné, pomalé údenie studeným dymom trvá aj niekoľko dní pri teplote do 25°C. Je vhodné najmä pre jemné hovädzie a kuracie mäso, ryby a suroviny s malým obsahom tuku, syry a zeleninu. Výhodou je dlhšia trvanlivosť a zachovanie všetkých nutričných a výživových látok.


Mlynčeky na mäsoBezkontaktné teplomery

Elektrické domáce udiarne

Elektrické domáce udiarne

Elektrické domáce udiarne vyhotovené z nehrdzavejúcej ocele budú dlhoročným spoločníkom na poznávacej ceste údením. Kvalitnú zostavu tvorí izolovaná konštrukcia komory s dvojitou stenou, s integrovaným teplomerom, s elektrickou špirálou a termostatom. Bohaté príslušenstvo umožňuje zavesenie na háky, či uloženie surovín na sieťky, či poličky. Vysoký tepelný výkon špirály umožňuje údiť celoročne za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Už žiadne obmedzenia. Nehrdzavejúci materiál je zárukou nezávadnosti, ľahkej údržby a čistenia. Naplňte misku vlhkými pilinami z exotických, alebo ovocných drevín. Nastavte termostat na požadovanú teplotu a zapnite. Po zahriatí komory na požadovanú teplotu vložte suroviny. Potom už stačí podľa receptu piliny pravidelne meniť a vlhčiť rozprašovačom vody. Vlhkosť, teplota a aromatický dym dodajú potravinám jemnú, korenistú chuť a dlhú trvanlivosť.

  • ľahké nastavenie teploty a jej automatická regulácia termostatom
  • jednoduchá obsluha a ľahká výmena pilín
  • jednoduché vyprázdňovanie popola
  • ľahké čistenie a údržba udiarne z nerezovej ocele
  • dlhá životnosť
  • bohatá vnútorná výbava na údenie rôznych surovín
  • celoročné využitie
  • vyššia obstarávacia cena kvalitne izolovanej zostavy z nerezu

Plynové domáce udiarne

Plynové domáce udiarne

Pripojte v lete, či v zime dvojstennú izolovanú udiareň k propán - butánovej fľaši. Zapáľte piezo zapaľovačom oheň, nastavte teplotu a cez sklenené okno dvierok kontrolujte proces údenia. Zvoľte vlhkú drevenú štiepku, drevené kúsky, alebo piliny. Vyskúšajte udiareň aj ako vodný gril na mäso a zeleninu. Pridajte misku s pivom, vínom, rôznym korením, či s ovocnými šťavami. Získate ďalšie exotické príchute a vône.

  • veľký tepelný výkon
  • všestranné použitie na údenie, grilovanie, varenie
  • pohodlné údenie s ľahkým nastavením a kontrolou teploty
  • manipulácia s plynom a ohňom
  • vyššia obstarávacia cena

Domáce udiarne na drevené uhlie

Domáce udiarne na drevené uhlie

Spoznajte výhody štýlových udiarní na drevené uhlie v štandardnej kombinácii s grilom. Rustikálny vzhľad, možnosť premiestňovania po terase, či v záhrade, ich predurčujú na všetky párty a oslavy. Grilujte steaky, zeleninu a l tomu pripravte údené syry, ryby, vajcia, šunku, či klobásky. Bohaté menu bude príjemným kulinárskym prekvapením hostí. Staňte sa viac hviezdičkovým šéfkuchárom.

  • údenie, grilovanie, pečenie, varenie v jednom
  • možnosť využívať drevnú štiepku, drevené uhlie, brikety, piliny
  • vyššia obstarávacia cena štýlových a rustikálnych udiarní
  • sezónne využitie na údenie

Ako si vybrať záhradný gril?


Udiarne na pomalé údenie a sušenie

Udiarne na pomalé údenie a sušenie

Objavte výhody pomalého údenia studeným dymom. Zvýraznite chuť a vôňu chudého mäsa a syrov, zeleniny a ovocia. Neobmedzujte sa a využívajte aj možnosť sušenia zeleniny, korenia, či ovocia. Vložte do zásobníka generátora studeného dymu lisované brikety. Pripravujte zdravé aromatické pochúťky s vôňou rôznych druhov drevín. Vyberte si dokonale odizolovanú komoru so sklenenými dvierkami, veľkosť udiarne, manuálne, alebo diaľkové ovládanie mobilom. Stačí si len vybrať.

  • zachovanie všetkých nutričných a výživových látok
  • dlhá trvanlivosť pomaly vyúdených potravín
  • vyššia obstarávacia cena tepelne izolovaných udiarní
  • oddelený generátor studeného dymu
  • pomalé a zdĺhavé údenie viac ako 24 či 48 hodín

Sušičky potravín pre kvalitné spracovanie sezónneho ovocia


Záhradné udiarne s oddeleným ohniskom

Záhradné udiarne s oddeleným ohniskom

Záhradné udiarne sú určené pre väčšie domácnosti a pre všetkých nadšencov údených dobrôt. Potrebujete po zabíjačke naraz spracovať väčšie množstvo mäsa a mäsových výrobkov? Nainštalujte si na záhradke, alebo na terase domčeka záhradnú udiareň s oddeleným ohniskom pre teplé aj studené údenie. Získajte na chalupu štýlovú drevenú udiareň. V spaľovacej komore používajte tvrdé drevo bez kôry.

  • veľká kapacita na 15-30 kg mäsa
  • ľahšia možnosť kontroly teploty klapkami v komore udiarne a v externom ohnisku
  • vhodné na pevné zabudovanie
  • horšie izolačné vlastnosti jednostennej drevenej komory
  • náročnejšie udržiavanie teploty

Udiarne

Malé kompaktné udiarne

Malé kompaktné udiarne

Malé rozmery kompaktných udiarní umožňujú ich ľahké prenášanie so sebou do kempu, do prírody, či ku vode. Vyberte si pohodlný elektrický zdroj tepla s termostatom, drevené uhlie, piliny, či drevenú štiepku. Pripravte si špeciality z rýb priamo na brehu rieky. Jedlo v prírode chutí najlepšie.

  • kompaktné rozmery a mobilita
  • nízka obstarávacia cena
  • možnosť údenia, grilovania aj varenia
  • vhodné na prípravu menšieho objemu jedla

Udiarne

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.