Ako si vybrať najlepšiu kávu?
30.11.2022 | Redakcia

Ako si vybrať najlepšiu kávu?

Káva patrí k najstarším a najobľúbenejším povzbudzujúcim nápojom. Je lahodným dôvodom na stretnutia s priateľmi, na príjemný relax, aj odpočinok. Viete, ktorá káva je najlepšia na svete? Odpoveď je jednoduchá. Tá, ktorá vám najviac chutí. Na obale každej kvalitnej kávy určite nájdete podrobné údaje o krajine zberu, o odrode a hlavne kde, kedy a ako boli zrnká pražené. Tie najkvalitnejšie kávy uvádzajú aj názov farmy a meno pestovateľa. Navštívte pražiarne kávy a ovoňajte odrody z rôznych regiónov sveta. Stupeň praženia výrazne ovplyvňuje chuť kávy. Aróma vám rýchlo prezradí, či vám káva bude voňať a či bude chutiť. Kvalitnú kávu spoznáte aj pohľadom. Zrnká majú byť rovnako veľké, bez poškodenia a bez škvŕn. V zmesi vidíte iba zrnká rovnakej farby bez nečistôt. Na prípravu kávy používajte mäkšiu vodu s teplotou do 90°C.

 



Aké sú odrody kávy

Aké sú odrody kávy

Rozlišujeme dve základné odrody kávy - Arabicu a Robustu. Pre najobľúbenejšiu Arabicu je typický horký chuťový profil. Nájdete v nej aj jemnú sladkastú ovocnú príchuť. Kvalitný ručný zber vo väčších nadmorských výškach zvyšuje jej cenu. Robusta má kyslejšiu príchuť. Obsahuje aj dvakrát viac kofeínu a antioxidantov. Aj to sú dôvody, že na trhu s kávou je množstvo zmesí namiešaných z oboch odrôd. Arabica s vyšším obsahom olejov a Robusta s vyššou penivosťou sú dobrým základom pre jemnú krémovitú penu výsledného nápoja. Someliéri neustále miešajú nové zmesi s cieľom ponúknuť plnú harmonickú chuť kávy. Arómu a chuť ovplyvňuje región pôvodu kávy, spôsob zberu, sušenie ako aj samotné praženie a balenie. Tmavšie pražená káva je viac horká. Je ideálna najmä na taliansky typ kávy pre milovníkov espressa. Svetlejšia káva je vhodná pre alternatívnu prípravu kávy. Jej chuť je o niečo kyslejšia a ovocnejšia. Čím je zrnko viac upražené, tým je tmavšie. Súčasne ucítite výraznejšiu arómu spálenia. Kávu skladujte v tmavých, hermetických nádobách. Najvhodnejšia na skladovanie je zrnková káva. Pred použitím ju čerstvo pomeľte. Ak sa zásobujete kvalitnou kávou vo väčšom množstve, zamrazte jej prebytok v originálnom obale vo vákuových vreckách, alebo v dózach.

Ako si vybrať mrazničku?


VakuovačkyDózy na potravinyPríprava kávyVákuovacie dózy

Spôsob spracovania kávy

Zrnková káva

Zrnková káva

Zrnková káva si uchováva svoje chuťové vlastnosti a arómu najdlhšie. Pripravte si čerstvú kávu intenzívnej vône a chute. Pomeľte kávu vždy tesne pred jej prípravou. Skadujte ju v tmavých, hermetických nádobách. Vyberte si 100% Arabicu, alebo jej zmesi s Robustou. Objavujte nové exotické arómy a chute. Je ideálna aj na prípravu lahodnej kávy v plne automatických kávovaroch s integrovaným mlynčekom.

Ako si vybrať kávovar?


Mlynčeky na kávuZrnková káva

Mletá káva

Mletá káva

Mletá káva je výsledkom spracovania zrnkovej kávy v globálnej, či v lokálnej pražiarni. Býva zabalená do ochranného balenia v dózach, či v sáčkoch. Často ide o zmesi kávových zrniek so zreteľom na vyváženú harmonickú chuť a vôňu výsledného nápoja. Príprava mletej kávy je pohodlnejšia. Odpadá potreba mletia. To však znižuje výslednú intenzitu vône aj chute, keďže je už nejakú dobu pomletá. Sledujte dátum výroby. Po otvorení obalu kávu skonzumujte do 2 týždňov.


Vstavané kávovaryMletá kávaPrekvapkávacie kávovary

Kapsulová káva

Kapsulová káva

Káva v kapsuliach je pripravená na okamžité použitie v kapsulových kávovaroch. Jednoduchá a rýchla príprava je vhodná na každé pracovisko, na oslavu, či párty s priateľmi. Kapsule zaručujú bezproblémové dávkovanie a skladovanie. Obal kapsule dlhodobo chráni jej obsah. Už nemusíte nič riešiť.


Kávové kapsuleKapsulové kávovary

Rozpustná instantná káva

Rozpustná instantná káva

Rozpustná káva je výsledkom procesu spracovania kávových zŕn. Tie sa upražia, pomelú, uvaria a nakoniec zbavia vody. Pritom sa výrazne znižuje aj obsah kofeínu. Výhodou je najjednoduchšia príprava nápoja. Instantnú kávu zalejte horúcou vodou a hotovo. V lete je ideálna na prípravu osviežujúcej ľadovej kávy.


Rýchlovarné kanvice

Špeciálne kávy

Zelená káva

Zelená káva

Zelená káva sú jednoducho nepražené zrnká kávy Arabica. Obsahujú viac zdraviu prospešných látok a väčší obsah kofeínu. Zelená káva je vhodná ako podporný prostriedok pre chudnutie. Pripomína zelený čaj a pripravuje sa ako "slovenská" zalievaná turecká káva, alebo použite frenchpress.


Zelené kávyPrekvapkávacie kávovary

Bio káva

Bio káva

BIO káva je káva pestovaná klasickým spôsobom bez umelých hnojív a chémie. Často je spracovaná tradičnými ručnými postupmi pre zachovanie najvyššej kvality. Vyššia cena je odrazom snahy mnohých farmárov o zachovanie prírode blízkeho hospodárenia. 


Vstavané kávovary

Cibetková káva

Cibetková káva

Zrnká Cibetkovej kávy z Indonézie sa zberajú po tom, čo prešli trávením cibetiek. Fermetáciou v žalúdku získavajú jemnú chuť karamelu a čokolády. Cibetky sa živia iba úplne zrelými kávovými bobuľkami. Celé tvrdé zrnko vylučujú. Ich zberom sa získava dokonale vyzretá zrnková káva vysokej kvality a ceny.


Bezkofeínová káva

Bezkofeínová káva

Káva bez kofeínu je vyrobená zo zrniek, z ktorých bol kofeín odstránený procesom vymývania, lúhovania, za pomoci filtrov a aktívneho uhlia. Keďže neobsahuje kofeín, je vhodná na každú príležitosť  pre všetkých milovníkov kávy.  


Kávy bez kofeínu

Aromatizovaná káva

Aromatizovaná káva

Aromatizované kávy sú určené pre prípravu kávových nápojov s výraznou príchuťou ovocia, orieškov, škorice, vanilky, či čokolády. Bývajú príjemným spoločníkom na zohriatie a povzbudenie počas dlhých zimných večerov.


TermohrnčekyAromatizované kávy

Kávovinové nápoje

Kávovinové nápoje

Zdraviu prospešné sú aj alternatívne kávovinové nápoje. Sú výsledkom spracovania a praženia pšenice, špaldy, jačmeňa, čakanky, či ďalších rastlín a čajov. Neobsahujú kofeín, majú povzbudzujúce účinky, podporujú trávenie a sú vhodné aj pre deti.


HrnčekyAjurvédske kávyČakankové kávyNáhrady kávy

Ako využiť usadeninu z kávy

Ako využiť usadeninu z kávy

Ste milovníkom prírody? Chcete záhradku plnú krásnych kvetov a zdravej zeleniny? Potom kávovú usadeninu vysušte na jemnom sitku. Dobre prevzdušnenú ju aplikujte do zeme, najmä ku rastlinám, ktoré obľubujú kyslú pôdu. Kávová usadenina je vynikajúcim prírodným hnojivom s obsahom draslíka a ďalších stopových prvkov.

Postrek zo silného vývaru z usadeniny dobre poslúži aj ako prevencia proti slimákom, ktorým káva nevonia.

Kávová usadenina perfektne poslúži aj milovníčkam prirodzenej krásy na ošetrenie pleti. Vyrobte si účinné čistiace a vyživujúce pleťové masky. Skombinujte usadeninu s kokosovým olejom, s medom, či s domácim jogurtom.

Jogurtovače - pomocníci pre podporu prirodzenej imunity


Jogurtovače

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.