Úsporné televízory pre každého po celý rok
03.12.2022 | Redakcia

Úsporné televízory pre každého po celý rok

Televízne prijímače s modernými funkciami sú úsporné, inteligentné SMART zariadenia do každej domácnosti. Bohaté funkcie, ultra plochý nadčasový dizajn, vynikajúci obraz a zvuk ich predurčujú na každodenné využívanie. Milujete športové prenosy, filmové príbehy, zábavné, hudobné, či dokumentárne filmy? Získavate informácie z celého sveta zo spravodajských kanálov? Plánujte využívať televízor ako centrum zábavy s hernými konzolami? Máte zdravotné obmedzenia, potrebujete spoločníka, či ušetriť elektrickú energiu ? Vyberte si najvhodnejší TV prístroj. Sústreďte sa na parametre podľa vašich preferencií  využitia.

Uhlopriečka udáva veľkosť obrazovky. Všeobecné  odporúčanie je umiestniť TV prijímač tak, aby vzdialenosť  sledovania obrazovky bola aspoň trojnásobkom veľkosti uhlopriečky.

S tým súvisí aj rozlíšenie. Čím je väčšia uhlopriečka, tým je potrebné väčšie rozlíšenie pre kvalitné zobrazenie detailov. Závisí tiež od rozlíšenia samotného programu, takzvaného  zdroja signálu, s akým rozlíšením bude program zobrazovaný. Máte v domácnosti pripojenie cez optický kábel, satelit , či IP TV cez  sieťové pripojenie? Využívate CD,DVD, Blu- ray prehrávače, či iné digitálne zdroje signálu?  Dnešným štandardom je HD a Full HD vysielanie. Sledujte extra kvalitné satelitné  programy v Ultra HD rozlíšení na 4K televízoroch,  alebo takmer  reálne zobrazované  programy z externých zdrojov signálu na  8K prístrojoch. Celý obraz je vykresľovaný pomocou bodov, tzv. pixelmi. Obsahujú červenú, zelenú a modrú zložku pre zobrazenie akejkoľvek farby. Napríklad 4K televízory obsahujú 3840 x 2160 pixelov pre zobrazenie každej scény.     

Plánujete sledovať  TV v nočných hodinách a hrať hry cez deň? Vyberte si prístroj s vyšším jasom a kontrastom. Pre denné sledovanie je vhodný televízor s jasom aspoň 500 cd/m2 s možnosťou individuálneho  nastavenia. Kontrast je parameter pomeru v zobrazovaní čiernej a bielej farby.  Čím je kontrast vyšší, tým budú farby živšie a reálnejšie aj za denného svetla. Pre kvalitné zobrazenie akčných  a športových  scén sa odporúča obnovovacia frekvencia aspoň 100 Hz a rýchla odozva 8ms pre plynulý pohyb. Pokiaľ plánujete sledovať televízor spolu s celou rodinou a priateľmi,  vyberajte TV s čo najväčším pozorovacím uhlom v každom smere od stredu obrazovky. Platí, že rôzne technológie majú iné pozorovacie uhly. Kvalita zvuku plochých a tenkých TV prijímačov  sa štandardne vylepšuje prepojením so Soundbarom .

Smart TV umožňujú pripojenie k internetu pre sledovanie ponuky z archívu,  online programov a streamingových služieb. Rôzni výrobcovia podporujú rôzne operačné systémy, napríklad Android TV, Tizen, WebOs, Linux. Rozširujúcimi sú technológie Bluetooth, DLNA, či WI-FI. Najpodstatnejším parametrom pre výber nového TV je voľba technológie zobrazovacieho panelu. Ovplyvní kvalitu obrazu, spotrebu energie aj výslednú cenu.  



OLED televízory

OLED televízory

OLED televízory ponúkajú najlepší kontrast medzi čiernou a bielou. Pracujú na odlišnom princípe ako LED technológie. Princíp organických diód OLED panelov umožňuje samostatne regulovať, alebo aj vypnúť  podsvietenie každého pixelu. Tým sa dosahuje čiernejšia čierna ako pri ostatných technológiách LED panelov. Poskytuje najlepší kontrast pre denné aj nočné sledovanie programov. OLED TV prístroje sú typické veľkými pozorovacími uhlami. Integrované tunery umožňujú vo väčšine OLED Smart televízoroch prijímať všetky základné druhy televízneho vysielania. Pozemné digitálne DVB-T, káblové DVB-C, aj satelitné DVB-S vysielanie. 

  • najlepšie vykreslenie čiernej farby pri nočných scénach
  • najlepší kontrast čierna/biela farba
  • najlepšie pozorovacie uhly
  • najrýchlejšia odozva
  • nízka hmotnosť
  • vyššia spotreba energie oproti QLED TV
  • najvyššie obstarávacie náklady

SoundbaryTV stolíky pod televízor

QLED televízory

QLED televízory

Technológie QLED televízorov, NanoCell, ULED, či QNED mini LED TV  prístrojov sú vylepšením staršej LED technológie. Sú typické plošným podsvietením panelu LED diódami. Charakterizujú ich vylepšené algoritmy a technológie pre dosiahnutie dokonalejšieho farebného zobrazenia, pokročilého spracovania pohybu, lepšieho jasu, kontrastu a ďalších parametrov. Funkcia upscaling  automaticky vylepšuje kvalitu obrazu  z nižšieho na vyššie rozlíšenie pre lepší divácky zážitok pri sledovaní starších programov. Väčšina nových TV prijímačov je vybavená množstvom konektorov a portov. Základom sú konektory HDMI, USB, LAN, aj CI-slot pre satelitný dekóder. S funkciou  Ambilight sa dynamicky mení zadné podsvietenie obvodu televízora spolu s vysielaným programom. Premeňte svoju domácnosť na domáce kino s televízorom s uhlopriečkou viac ako 2 metre.  Určite oceníte možnosť ovládania hlasom, či smartfónom. Množstvo vychytávok rozširuje ďalšie možnosti a funkcie TV prijímačov.      

  • prijateľné vykreslenie čiernej farby
  • prijateľný kontrast čierna/biela farba
  • prijateľné pozorovacie uhly
  • nižšia spotreba energie oproti OLED TV
  • nižšia cena oproti OLED TV
  • nižší kontrast oproti OLED TV
  • čierna je viac sivá oproti OLED TV

TV stolíkyMultimediálne reproduktory

LED televízory

LED televízory

Technológia LED televízorov je najrozšírenejším typom displeja. Podsvietenie zabezpečujú LED diódy. LED TV prístroje majú najnižšiu spotrebu a sú lacnejšie ako QLED aj OLED TV. LED panely sú svojimi vlastnosťami a parametrami vhodné pre TV prístroje s menšími uhlopriečkami do karavanov, do chalúp, či do kuchyne. Pri základnom Edge LED podsvietení sú LED diódy  na podsvietenie umiestnené na okraji panela a svetlo sa šíri svetlovodivými vrstvami. Pri Direct LED podsvietení sú LED-ky rozmiestnené po celej ploche panelu. Direct LED spolu s funkciou Local Dimming lokálneho stmievania vylepšuje najmä zobrazovanie tmavých scén. LED TV dosahujú štandardný pozorovací uhol 170 až 178°. 

  • nízka spotreba
  • dlhšia životnosť
  • výhodná obstarávacia cena
  • menšie pozorovacie uhly

TelevízoryReproduktoryLED televízory

Energetický štítok pre televízory

Energetický štítok pre televízory

Energetický  štítok EÚ pre televízory, monitory a displeje prehľadne informuje o základných energetických parametroch prístrojov. Výrazná stupnica energetickej účinnosti informuje v rozsahu A až G o triede energetickej účinnosti. Označením A sa pýšia najúspornejšie televízory. Porovnávajúcim energetickým  parametrom je spotreba energie pri štandardnom dynamickom rozsahu (SDR) v kWh/1000 hod a tiež spotreba energie pri vysokom dynamickom rozsahu (HDR) v kWh/1000hod. Doplňujúcimi informáciami sú veľkosť uhlopriečky v palcoch a centimetroch a tiež horizontálne a vertikálne rozlíšenie.  Súčasťou je presné označenie zariadenia a QR kód. Obsahuje detailný informačný list výrobku v databáze produktov.

Ako ušetriť elektrickú energiu?

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.