Zimné pneumatiky pre bezpečnú jazdu po studených cestách
07.12.2022 | Redakcia

Zimné pneumatiky pre bezpečnú jazdu po studených cestách

O nutnosti používania zimných pneumatík v sťažených klimatických podmienkach zimy snáď už niet pochýb. Myslia na to tiež zákony, dopravné predpisy a nariadenia. Jazdu na zimných pneumatikách upravujú často aj dopravné značky na mnohých cestných úsekoch, najmä v severských krajinách, na horských prechodoch, či v horách.

V stanovenom zimnom období roka, či pri súvislom pokrytí vozovky snehom jazdiť bez zimných pneumatík je priamo zakázané. Všeobecne sa doporučuje prezuť na zimné pneumatiky, pokiaľ teplota okolia klesá pod 7°C. Ovládateľnosť, priľnavosť a brzdná dráha letných pneumatík výrazne klesá. Letné zmesi sú tvrdšie a ľahšie sa šmýkajú.

Je dobré si uvedomiť, že zimné pneumatiky sú súčasťou rovnakej bezpečnostnej kategórie ako bezpečnostné pásy, airbagy, brzdy s ABS, detské autosedačky a ďalšia zimná výbava.

Prezúvanie je jednoducjý proces, no je potrebné myslieť na to v predstihu a vyhnúť sa dlhým čakacím dobám. Mnohé autoservisy ponúkajú tiež výhodné sezónne uskladnenie práve nepoužívaných pneumatík aj diskov. Po každom prezutí oceníte výrazné výhody bezpečnej jazdy.

Rýchly vývoj automobilov a moderných technológií prináša potrebu špeciálneho označovania parametrov pneumatík

  • dojazdové pneumatiky Runflat RFT, SSR
  • samozaceľujúce pneumatiky Conti-Seal, Seal-Inside,Self Seal
  • tiché pneumatiky Conti-Silent,NST,PNCS, Acoustic
  • dátum výroby – napríklad 1022 označuje výrobu v 10. týždni roku 2022
  • označenie TWI – označuje výbežok v drážke dezénu ako indikátor opotrebenia behúňa, t.j. minimálna výška s ktorou je povolené jazdiť
  • smer otáčania - rotation
  • outside – vonkajšia strana
  • inside – vnútorná strana
  • zosilnená pneumatika - XL


Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky sú vhodné do chladného počasia pod 7˚C. Majú optimálnu účinnosť za dažďa, na zľadovatelom povrchu, aj na snehu. Pri nízkych teplotách majú mäkšie zmesi zimných pneumatík omnoho vyššiu priľnavosť aj k suchému povrchu vozovky. Tým sú zaručené lepšie trakčné a brzdné vlastnosti, lepšia ovládateľnosť a hlavne vyššia bezpečnosť posádky.

Dizajn behúňa a vyššie drážky dezénu lepšie absorbujú sneh a rýchlejšie odvádzajú vodu od pneumatík. Znižujú riziko akvaplaningu. Minimálna hĺbka zimného dezénu je 4 mm.

Farebné prúžky na nových pneumatikách užívateľa informujú, že sú nové a nepoužívané. Parametre zimných pneumatík vhodných pre konkrétno vozidlo predpisuje výrobca automobilu a sú uvedené vo veľkom technickom preukaze.

Jedná sa o kombináciu znakov a číslic ako rozmer ( šírka, bočný profil, priemer ) , nosnostný index a rýchlostný index. Napríklad 185/65R 15 88T.

Zimné pneumatiky musia mať na boku plášťa označenie 3PMSF alebo výrazný Alpský symbol hory s tromi štítmi a vločkou v strede.

Zákon ukladá povinnosť mať zhodné pneumatiky v rámci jednej nápravy. Pre vlastnú bezpečnosť používajte podľa možnosti vždy zhodné pneumatiky na všetkých nápravách. Zaistite si rovnaké jazdné vlastnosti.

Predĺžte životnosť pneumatík, pravidelne merajte tlak a udržiavajte predpísané hodnoty určené výrobcom vozidla. Pri každom prezúvaní si nechajte skontrolovať vyváženie, prípadne geometriu. Pneumatiky pred sezónnym uložením zbavte kamienkov a správne očistite od všetkých nánosov. Skladujte ich na suchom, tmavom a chladnom mieste.

  • lepšie vlastnosti na studenej vozovke oproti letným pneumatikám
  • lepšia priľnavosť na snehu
  • lepší odvod vody z behúňa
  • menšie riziko akvaplaningu
  • potrebné prezúvať pri teplotách nad 7°C
  • obstarávacia cena – nutnosť mať kompletnú sada pneumatík
  • potreba sezónneho uskladnenia

Ako ošetriť auto pred zimou?


Univerzálne čističeZimné pneumatiky

Celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky

ALL SEASON celoročné pneumatiky sú kompromisom vlastností letných a zimných pneumatík. Jednotliví výrobcovia preferujú v zložení materiálu viac zimné, alebo naopak letné prímesy. Ak prevažujú zimné zmesi, potom sú menej vhodné na používanie v lete. Rýchlejšie sa opotrebúvajú, majú väčšiu tendenciu v zákrutách plávať. Naopak prevaha letných zmesí zhoršuje priľnavosť a brzdnú dráhu pri nízkych teplotách v zime.

Na boku plášťa musia mať označenie 3PMSF alebo výrazný Alpský symbol hory s tromi štítmi a vločkou v strede. Znak M+S ( mud and snow ) označuje použitie do blata a snehu. Neoznačuje však ich schválené použitie v zime ako certifikované zimné pneumatiky.

Všeobecne sa celoročné pneumatiky doporučujú pri ročnom nájazde do 5000 km, alebo pri jazde po udržiavaných mestských cestách. Použiteľné sú tiež v južných krajinách s krátkodobým výskytom nízkych teplôt, minimom vytrvalých dažďov, či výnimočným pokrytím vozovky snehom a ľadom.

Ide o ekonomický kompromis pre majiteľov automobilov, aby nemuseli uchovávať dve sady pneumatík. Avšak aj pri nízkom počte najazdených kilometrov a nízkej opotrebovanosti je potrebné pneumatiky meniť každé štyry roky.

Stále však platí, že zimné pneumatiky odporúčajú automobiloví experti pri každej jazde do hôr a do zimných stredísk.

  • ekonomický kompromis použitia jednej sady pneumatík a diskov
  • žiadne nároky na uskladnenie
  • žiadne náklady na prezúvanie
  • zvýšené opotrebovanie
  • kompromisné vlastnosti počas roka
  • vhodné pri menšom ročnom nájazde kilometrov
  • vhodné do mestských aglomerácií
  • vhodné do južných krajín

Autokozmetika

EÚ štítok pneumatiky

EÚ štítok pneumatiky

EU štítok na pneumatikách prehľadne informuje o enviromentálnych a bezpečnostných parametroch pneumatík. Základnými kritériami sú :

  • QR kód – kód pre prístup do databázy informačných listov výrobkov EÚ
  • ID kód produktu – jedinečné označenie pneumatiky
  • názov a rozmery pneumatiky
  • symbol palivovej účinnosti – označuje využitie pre spaľovacie aj elektrické autá
  • stupne valivého odporu – 5 stupňov v rozsahu A až E, vyjadruje úsporu paliva v litroch na 100 km pri rýchlosti 80 km/hod
  • stupne priľnavosti za mokra – 5 stupňov v rozsahu A až E, vyjadruje dĺžku brzdnej dráhy v metroch z rýchlosti 80 km/hod
  • vonkajšia hlučnosť v dB – 3 stupne v rozsahu A až C
  • symbol zimných pneumatík 3PMSF - Alpský symbol 
  • symbol Zľadovatelý štít pre označenie severských zimných pneumatík vyhovujúcich štandardom pre jazdu na ľade

Platí, že stupeň A označuje daný parameter ako najlepší.

Pneumatiky vyberajte s kompromisom. Zohľadnite prevažujúci povrch vozovky a terén, schopnosti a potenciál auta aj osobný štýl jazdy.


Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.