Pasívna požiarna ochrana - čo je to?
02.11.2022 | PR článok

Pasívna požiarna ochrana - čo je to?

Pasívna požiarna ochrana je dôležitou súčasťou projektu akejkoľvek veľkej alebo verejnej budovy. Zatiaľ čo úlohou aktívnej požiarnej ochrany je aktívne hasenie požiaru, účelom pasívnej ochrany je zabrániť šíreniu požiaru a dymu naprieč budovou a chrániť ju pred zrútením. To sa dosahuje prostredníctvom zvýšenia požiarnej odolnosti konštrukcií budovy a utesnením miest, ktoré by umožnili šírenie požiaru. Plán pasívnej požiarnej ochrany obsahuje štyri kľúčové prvky, ktoré stručne vysvetlíme v tomto článku.

Požiarna úniková cesta

Úniková cesta musí byť zabezpečená pred šírením požiaru a vysokými koncentráciami dymu po dobu dostatočnú na to, aby všetci obyvatelia unikli z horiacej budovy. To možno dosiahnuť zvýšením triedy požiarnej odolnosti všetkých príslušných konštrukcií a tesnením požiarnych prestupov.

Požiarne úseky a tesnenie prestupov

Jedným zo zrejmých spôsobov, ako obmedziť šírenie požiaru, je zriadenie požiarnych úsekov. Toto protipožiarne opatrenie sa zvyčajne využíva v komerčných a výškových budovách. Steny požiarnych úsekov by mali byť postavené z materiálov s vysokou triedou požiarnej odolnosti, ako sú napríklad kalciumsilikátové dosky. Treba však dbať aj na požiarne prestupy, pretože požiar a dym sa môže šíriť aj cez malé štrbiny, káblové žľaby alebo potrubia.

Vzduchotechnika a odvod dymu

Potrubia vzduchotechniky musia mať aplikovanú správnu požiarnu ochranu, aby sa nestali cestou šírenia požiaru a dymu. Väčšie požiarne úseky a budovy si však môžu vyžadovať osobitný systém určený na odvod dymu. Prečo? Pretože mnohé obete požiarov v skutočnosti prichádzajú o život v dôsledku udusenia.

Požiarna ochrana nosných konštrukcií

Všetko úsilie by bolo márne, ak by sa budova zrútila skôr, ako by sa obyvatelia mohli evakuovať a zasiahnuť hasiči. Preto je potrebné, aby všetky nosné konštrukcie budovy mali vysokú požiarnu odolnosť.

Záver

Ako môžete vidieť, pasívna požiarna ochrana je pomerne zložitá disciplína a vyžaduje si profesionálny prístup a expertízu. Avšak použitie správnych materiálov, ako sú napríklad intumescentné nátery, protipožiarne manžety alebo dosky z kalciumsilikátu, môže stavebníkovi pomôcť zvýšiť bezpečnosť ľudských životov a majetku.

 

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.