Ako ušetriť zmenou stravovacích návykov?
19.10.2022 | Redakcia

Ako ušetriť zmenou stravovacích návykov?

Zloženie stravy. Pestrosť stravy, Stravovacie návyky. To všetko ovplyvňuje už od malička najmä rodina a prostredie, v ktorom vyrastáme. Všetci máme svoje obľúbené a zaužívané praktiky. Pokúste sa inšpirovať a urobte prvé kroky na ich zmenu. Ak sa podarí denne niečo ušetriť, celkový výsledok prekvapí aj vás. Začnite ihneď jednoduchými opatreniami, ktoré nevyžadujú náklady navyše. Znížte spotrebu potravín. Stravujte sa striedmo a zdravo.



Plánovanie nákupov

Plánovanie nákupov

Obmedzte plytvanie potravinami. Drahé mäsové výrobky nakupujte v malom a ihneď skonzumujte. Predĺžte životnosť jedál ich správnym uskladnením v dózach, mrazením, sušením, konzervovaním, či vákuovým balením.

  • Plánujte varenie. Varte aj na niekoľko dní dopredu. Takto ušetrite elektrinu, plyn, vodu a hlavne vlastný čas. Ušetrený čas využite na svoje ďalšie aktivity.
  • Pri nákupe používajte zoznam potrebných potravín a surovín. Zaznamenávajte si priebežne všetko nevyhnutné pre ďalšie varenie. Majte na očiach svoj papierový, alebo e-poznámkový blok. Potom už nič nezabudnete.
  • Preverujte pri každom varení opakovane stav zásob. Skontrolujte záručnú dobu všetkých potravín. Prednostne zužitkujte potraviny s končiacim dátumom spotreby. Nerobte zbytočne veľké predzásobovanie. Nakupujte vo väčšom len položky, ktoré pravidelne spotrebujete ( cukor, múka, cestoviny, olej, vajcia, zemiaky, strukoviny a ďalšie trvácne potraviny, ktoré sú základom bežných jedál na každý deň )
  • Zrušte rodinné prechádzky po nákupných centrách s lákavými reklamami a ponukami. Urobte si radšej rodinný výlet do prírody. Nákup bez detí vás vyjde lacnejšie.
  • Sledujte akcie v blízkych obchodoch. Vyberajte potraviny so zvýhodnenou cenou
  • Využívajte vernostné karty, či programy odmeňovania za nákup.
  • Na nákupy choďte najedený a s vlastnými taškami.

Kuchárske knihyPlánovače

Varenie, skladovanie

Varenie, skladovanie

Preferujte domáce varenie pred nákupom polotovarov, donáškou, či pravidelnou návštevou reštaurácie. Inšpirujte sa kuchárskymi knihami. Využívajte jednoduché a osvedčené domáce recepty.

  • Obmedzte prípravu jedál z nezdravých potravín. Vyhýbajte sa potravinám s dlhou dobou spotreby, polotovarom, či sladeným nápojom. Mrazené jedlá a hotové omáčky, lupienky, či balenú vodu používajte iba v nevyhnutných prípadoch ako železné rezervu. Okrem obsahu nezdravých potravinárskych prísad a konzervantov sú aj drahšie.
  • Doplňte čas strávený v kruhu rodiny o zážitok pri vymýšľaní domácich nátierok. Zvyknite si využívať lacnejšie a čerstvé sezónne potraviny. Experimentujte s chuťami a fantáziou.
  • Naučte sa zužitkovať zvyšky jedál, ryžu, knedľu, chlieb, či ovocie a zeleninu. Zistite ako na to. Vyhľadávajte rôzne domáce návody a recepty.
  • Husté a výdatné polievky vás zohrejú a nasýtia. Pripravujte kompletný rodinný obed. Naučte takto tradične stolovať svoje deti už od malička.
  • Nestravujte sa  často mimo domova. Kompletný rodinný obed v reštaurácii vám môže výrazne nabúrať váš obmedzený rodinný rozpočet. Na výlety berte vlastné občerstvenie a vopred pripravené jedlo. Obed zabaľte do boxov na jedlo a termosiek. Konzumujte bez obmedzenia teplé jedlo kdekoľvek a kedykoľvek podľa možnosti.

TermoskyChladiace boxyBoxy na jedlo

Starostlivosť a údržba

Starostlivosť a údržba

Udržujte svoj kuchynský riad v čistote. Zbavte sa všetkých mastnôt, nánosov a pripálenín. Vyčistite aj umývačku riadu, najmä čerpadlo a filter. Budete mať krásne čistý riad a ušetríte na vode aj elektrickej energii. Používajte kvalitné, overené tablety do umývačky.

  • Vyčistite sklenené dvierka rúry na pečenie. Neotvárajte dvierka a ušetríte až 30% uniknutého tepla.
  • Odvápnite varnú kanvicu, voda rýchlejšie zovrie a ušetríte na elektrine.
  • Znížte dávkovanie čistiacich prostriedkov. Nahraďte jednorázové utierky kvalitnými z textilu.

Čistiace prostriedkyUmývačky riaduUmývacie prostriedky

Domáce pestovanie

Domáce pestovanie

Skúste domáce pestovanie v bytoch, na terasách, či na balkónoch. Často bývajú nevyužité a prázdne. Cherry paradajky, uhorky, či jahody vám prinesú okrem príjemnej zelene aj radosť. Skvelá domáca vôňa a chuť je neodolateľná. Dochuťte jedlá vlastným čerstvým bylinkami. Majte vždy po ruke malú záhradku s voňavými rastlinkami.

  • Zabezpečte si inteligentné kvetináče. Použitá vyspelá technológia umožňuje pestovať bylinky jednoducho a bez údržby. Zabudovaný zásobník na vodu vydrží na 2 týždne. Osvetlenie na stožiari vyžaruje optimálne svetlo pre rastliny. Stačí vložiť originálnu náplň s rastlinkou a substrátom a máte bohatú úrodu.
  • Dopestované sezónne prebytky ovocia a zeleniny zo záhradky spracujte a uchovajte. Ušetrite si miesto v mrazničke. Uprednostnite osvedčené spracovanie sušením a konzervovaním. Výrazne znížite nároky na ďalšie energie pri ich uskladnení. Nakladajte, vyrobte si vlastné ovocné šťavy, pretlaky, kašičky, marmelády a iné pochutiny.

VakuovačkySušičky na potraviny

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.