Ako ušetriť v domácnosti na energiách?
13.11.2022 | Redakcia

Ako ušetriť v domácnosti na energiách?

Najväčšími spotrebičmi energií v domácnosti sú okrem kúrenia a ohrevu teplej vody, varné dosky, chladničky, mrazničky, práčky a sušičky, umývačky riadu, osvetlenie a audiotechnika, žehličky, varné kanvice, mikrovlné rúry, či vysávače. Klimatizácia, ohrev a filtrácia vody v bazénoch sú nadštandardné spotrrebiče energií, ktoré je možné obmedziť  a v prípade núdze úplne vypnúť. Zvážte využitie fotovoltaiky, moderných tepelných čerpadiel, či solárny ohrev.

Čo môžete urobiť ihneď?

Zvýšte efektívnosť využívania domácich spotrebičov, realizujte úsporné opatrenia v domácnosti a starajte sa o domáce spotrebiče.

Zapisujte si spotreby na jednotlivých meračoch energií. Nečakaný zvýšený odber vás spoľahlivo upozorní na poruchový stav. Ušetríte na nedoplatkoch.



Zvýšenie efektivity domácich spotrebičov

Zvýšenie efektivity domácich spotrebičov

Zvýšte efektivitu pri používaní domácich spotrebičov. Využívajte najmä plnú kapacitu práčky, sušičky a umývačky riadu, prípadne obmedzte používanie sušičky a umývačky riadu.

Perte na nižších teplotách. Znížte frekvenciu používania práčky, sušičky a umývačky riadu počas týždňa.

Pri varení používajte hrnce vhodnej veľkosti a umiestnite ich na výhrevnú plochu zodpovedajúcu veľkosti dna nádoby. Zaistite optimálny ohrev bez zbytočnej straty tepla.

Pri varení používajte pokrievky. Bod varu dosiahnete efektívnejšie.

Pre rýchle ohriatie hotových jedál použite nerezové hrnce s tenkým dnom. Termoakumulačné liatinové hrnce a hrnce s hrubým sendvičovým dnom lepšie rozvádzajú teplo. Sú vhodné pre pomalé varenie. Vyskúšajte hrnce s nepriľnavým dnom. Zabraňujú pripáleniu jedla aj pri varení bez olejov. Varte v tlakových hrncoch. Rýchlejšie dosiahnete bod varu aj pri nižšej teplote. Jedlá sa skôr uvaria a vy ušetríte ďalšiu energiu.

Úsporné opatrenia v domácnosti

Úsporné opatrenia v domácnosti

Skontrolujte tesnosť všetkých ventilov a kohútikov vodovodných batérií. Naplánujte výmenu starých vodovodných batérií za moderné pákové, alebo termostatické. Neprekvapí vás studená, či veľmi horúca voda. V rámci hesla ani kvapka vody nazmar skontrolujte, prípadne vymeňte splachovací systém vo WC. Moderné armatúry, dávkujú objem vody podľa potreby. Obmedzte kúpanie vo vani a prejdite na sprchovanie. Vypnite vodu počas mydlenia, šampónovania, či umývania zubov. Aj úsporná hlavica vám usporí inak zbytočne vypustenú vodu. Otužujte, je to zdravé. Postupne znižujte teplotu vody pri umývaní.

Pri ručnom umývaní riadu používajte kuchynský dvojdrez. V jednom dreze riad pohodlne umyjte od hrubých zvyškov jedla a v druhom ho opláchnite. Ak máte len jeden drez, potom najprv riad umyte na hrubo a potom naraz všetko opláchnite. A nezabúdajte namontovať šetrič a perlič vody na batériu. Dokáže usporiť aj 50% vody.

Pri ohreve vody boilerom ohrievajte teplú vodu len na komfortnú teplotu okolo 45-50°C. Pri kúrení udržiavajte optimálnu teplotu v domácnosti okolo 20-21°C. Využívajte možnosť programovania denného/nočného režimu, či zníženia teploty počas neprítomnosti. V spálni spite pri optimálnej teplote 17-19 °C. Nainštalujte kvalitné termostatické hlavice na radiátory.

Vetrajte intenzívne, ale krátko. Vzduch sa vymení, ale miestnosť sa nepodchladí.

Rozmiestnite správne vaše domáce elektrospotrebiče. Umiestnite chladničku a mrazničku čo najďalej od zdrojov tepla, od radiátora, či od priamych slnečných lúčov.

Starostlivosť o domáce spotrebiče

Starostlivosť o domáce spotrebiče

Starajte sa o správnu funkčnosť domácich spotrebičov. Zvážte ich výmenu za úspornejšie. Pri výbere spotrebičov sa orientujte podľa energetických štítkov. Takto rýchlo zistíte ich zaradenie do energetickej triedy, ich spotrebu aj ďalšie parametre.

Aj malý odber veľkého počtu napájacích adaptérov, audiotechniky, či výpočtovej elektroniky v spiacom Stand-by režime, zaťaží váš ročný rozpočet. Zapojte adaptéry na Smart zásuvky, či predlžovačky s vypínačom. Platí zásada, čo nepoužívam, to vypínam.

Kontrolujte, čistite a odmrazujte chladničku a mrazničku. Hrubá námraza zmenšuje využiteľný objem a zvyšuje spotrebu elektriny. Vysávač s upchatým filtrom, či plným sáčkom vám navýši odber.

Osvetľujte domácnosť efektívnym LED osvetlením, ktoré okrem zníženého odberu šetrí vaše výdavky aj tým, že nevytvára teplo.

Ako si vybrať práčku a sušičku prádla?

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.