Záhrada pred zimou
29.09.2022 | Redakcia

Záhrada pred zimou

Záhrada na konci leta je zvyčajne plná chutného ovocia, zeleniny a rôznych plodov. Pripravte záhradku na jesenné ošetrenie tak, aby zimu prečkala v dobrej kondícii.

Pripravte sa na presádzanie, rezanie, sekanie, zakrývanie pred zimou, ošetrovanie trávnika, prihnojovanie, spracovanie a uloženie ovocia a zeleniny. Nezabudnite zazimovať vaše vodné rastliny v jazierkach.

Vo všetkom vám pomôžu zorientovať sa praktické príručky a knihy pre záhradkárov. Pripravte si tiež náradie na záhradu a záhradnú techniku

A čo snehová prikrývka? Nechýba vám dobrá lopata na odhadzovanie snehu? Máte dlhú príjazdovú cestu, alebo veľký dvor? Vymeňte lopatu za snehovú frézu a zbavte sa snehu profesionálne. Snehová fréza si poradí so snehovou pokrývkou rýchlo a bez námahy.



Ručné záhradné náradie

Ručné záhradné náradie

Kvalitné ručné záhradné náradie je základnou výbavou každého záhradkára. Je vždy pripravené k okamžitému použitiu a nerozpadne sa po prvom použití.

Nechýba vám niečo na vašich držiakoch náradia a hadíc? Skontrolujte si vaše záhradnícke vybavenie a prehľadne ho uložte v záhradných boxoch, v záhradných skrinkách,  či v záhradných domčekoch.

Vyrobte si kvalitný substrát do záhonov. Na zber využite záhradné koše, vakyfúriky aj vozíky. Ukladajte rozložiteľný bioodpad  do kompostérov.

Chystáte sa presádzať? Nádite si miesto pod prístreškom pre šikovný záhradnícky pracovný stôl. Chráňte sa a pracujte s osobnými ochrannými prostriedkami.    

  • nie je potrebná elektrická prípojka
  • vhodné najmä pre jemnú a precíznu prácu v záhradke
  • vyžaduje dostatok času aj dobrú fyzickú kondíciu

Elektrické záhradné náradie

Elektrické záhradné náradie

Elektrické záhradné náradie je dôležitou výbavou pre stredné a väčšie záhrady a ovocné sady. Chystáte sa prerezávať stromy a kríky?

Prácu  vám urýchlia a uľahčia rôzne záhradné elektrické píly a elektrické nožnice na živý plot. Sú pripravené k okamžitému použitiu po pripojení do napájacej zásuvky, alebo do predlžovacieho kábla

A čo s konármi? Hrubé uložte do drevníkov na letné grilovanie. Na tenšie konáriky a rastlinné zbytky  využite elektrické drviče. Biomasu následne využijete pri kompostovaní. 

  • uľahčuje a urýchľuje prácu v záhradke
  • možnosť nepretržitej práce
  • ľahká údržba a servis
  • vyžaduje pripojiť napájací kábel do napájania
  • kábel často prekáža pri práci

Motorové záhradné náradie

Motorové záhradné náradie

Motorové záhradné náradie je nevyhnutnou výbavou pre veľké záhrady, ovocné sady a v lese. Využite ich ako profesionáli aj na viachodinovú prácu. A ste bez obmedzenia.

žiadna prívodná napájacia šnúra. Motorové náradie vám poskytne tiež vyšší výkon pre väčšiu pracovnú záťaž.

Benzínovým kultivátorom hravo pripravíte pôdu na zimný oddych.

Pripravte si ochranné pomôcky, plný kanister benzínu do zásoby, aj olej na mazanie reťaze.   

  • možnosť nepretržitej práce
  • nezávislosť od elektrického napájania
  • vyžaduje zásobu paliva a mazacieho oleja
  • motorové náradie je náročné na údržbu a posezónny servis

Akumulátorové záhradné náradie

Akumulátorové záhradné náradie

Akumulátorové záhradné náradie je hitom medzi náradím. Nabite akumulátor a hurá do práce. Nájdite si svojho obľúbeného pomocníka.

Aku náradie nevyžaduje takmer žiadnu údržbu a servis. Postačí vám náhradný akumulátor, nabíjačka a olej na mazanie.

A vaša hobby práca môže začať. Je to presne to, čo potrebujete pre údržbu vašej záhradky. Výberte si podľa potreby.

  • aku náradie nevyžaduje takmer žiadnu údržbu a servis
  • náhradný akumulátor pre predĺženie pracovného času
  • kratšia pracovná prevádzka podľa výkonu batérie
  • potreba elektrickej prípojky pre nabíjanie akumulátorov

Záhradné hnojivá a záhradná chémia

Záhradné hnojivá a záhradná chémia

Máte už záhradné vozíky na hnojivo? Sú ideálne pre plošné aplikovanie hnojív v záhradke. Pripravte pôdu pre zazimovanie stromčekov, kríkov a trávnikov. Dodajte im potrebné živiny a organické hnojivá .

Ochráňte ich pred burinami, machom, či pred škodcami chemickými postrekmi. Dávkujte presne a rozprašujte. Zvoľte si ručný, benzínový, či akumulátorový postrekovač.

Na jeseň, počas vlhkých dní je ideálny čas na sadenie nových stromčekov a kríkov. Máte už sadenice a semená? Nezabudnite pritom aj na pareniská. Majte s ich pomocou načas pripravené zdravé sadenice pre založenie budúcoročnej úrody.

Ošetrite pareniská, skleníky, vyvýšené záhony, či rôzne prístrešky ochrannými nátermi a lakmi. Predĺžte ich funkčnosť a životnosť.

 

  • zvýšenie úrody
  • účinná ochrana pred škodcami
  • chemické látky škodia životnému prostrediu

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.