Ako ušetriť elektrickú energiu?
14.11.2022 | Redakcia

Ako ušetriť elektrickú energiu?

Elektrická energia je v modernej domácnosti hlavným zdrojom energie pre väčšinu spotrebičov. Predstavuje podstatnú nákladovú položku v rodinnom rozpočte. Najväčším spotrebičom elektrickej energie je kúrenie, ohrev teplej vody, varenie na elektrickej varnej doske alebo sporáku, práčka a sušička, osvetlenie, malé elektrospotrebiče, audio a výpočtová technika.

Klimatizáciu, vírivky, filtráciu a ohrev vody bazénov radíme k nadštandardným spotrebičom energie. Ovládajte chytrú domácnosť hlasom, pohybom ruky, gestami. Ovládajte kúrenie, chladenie, TV, osvetlenie, hudbu, prípravu kávy, rolety, či iné akcie automaticky a bez obmedzení. Majte prehľad o spotrebe.



Domáce spotrebiče

Domáce spotrebiče

Preverte zaradenie svojich elektrických spotrebičov do energetickej triedy. Postupne vymeňte spotrebiče s najväčším odberom a nahraďte ich novými. Zvažujte nielen parameter odberu elektrickej energie v kWh/rok, ale tiež ako často a ako dlho budete zariadenie používať. To znamená, že spotrebič s vysokým odberom elektrickej energie používaný občas nespotrebuje za rok toľko energie, ako spotrebič s malým odberom využívaný denne NON STOP. Príkladom je rýchlovarná kanvica versus kombinovaná chladnička s mrazničkou.

Energetický štítok označuje zaradenie do triedy A až G. Najmenšiu ročnú spotrebu v kWh/rok majú zariadenia v triede A. Na štítku sú aj ďalšie údaje o spotrebičoch. Trieda označujúca emisie hluku v dB v rozsahu A až D. V prípade chladničky nájdete údaj o objeme nemraziacich oddelení v litroch v rozsahu X až Z, či objem mraziacich oddelení v litroch v rozsahu X až Z. Pri umývačkách nájdete tiež spotrebu vody na cyklus v litroch, či kapacitu jedálenských súprav na jedno umytie. Na energetickom štítku nájdete aj QR kód pre váš smartfón s ďalšími údajmi v zmysle nariadenia EU. 

  • obmena zastaralých zariadení prináša s úsporou elektrickej energie aj ďalšie benefity
  • WIFI Smart funkcionality a ovládanie
  • cenová náročnosť obmeny

Ako si vybrať chladničku?


Elektrické varné doskyDomáce audioIndukčné varné doskyElektrické bojleryUmývačky riadu voľne stojacePráčky so sušičkouOhrievačePráčky s predným plnenímPráčky s vrchným plnenímPráčky sety

Osvetlenie

Osvetlenie

Ako začať ihneď šetriť? Základnou a finančne prístupnou radou je výmena klasických svietidiel za úsporné LED osvetlenie. Svieťte len tam, kde to potrebujete. Rozmiestnite viacero svetiel a lokálnych lámp.

Využívajte inteligentné osvetlenie. Smart LED žiarovky je možné ovládať prostredníctvom aplikácie, či hlasových príkazov. Ovládajte, stmievajte, zmeňte farbu Smart žiaroviek.

Využívajte automatiku. Usporte a jednoducho ovládajte spínanie osvetlenia senzormi pohybu, súmrakovými spínačmi a časovačmi. Pre osvetlenie exteriéru využite moderné solárne osvetlenie. Zoznámte sa s vyspelými technológiami šetrnými k životnému prostrediu. Pripojte SMART vypínače bezdrôtovo k hlavnej centrále a ovládajte svetlá prostredníctvom smartfónu, tabletu, alebo hlasom. Vytvorte si vlastné scény a plány osvetlenia.

  • ovládajte a kontrolujte spotrebiče cez inteligentné zásuvky, spínače a aplikácie
  • integrujte solárne panely a fotovoltaiku pre efektívne využitie slnečnej energie

Smart osvetlenieLED osvetlenieLED osvetlenie kuchynskej linkyLED diodové žiarovkyLED stropné svietidláVstavané LED panelyStolné LED lampičkyZávesné LED panelyLED lustreLED svietidláLED nástenné svietidlá

Vykurovanie

Vykurovanie

Vykurovanie domácnosti je najdrahšou položkou v spotrebe energií. Doplňte elektrické podlahové vykurovanie, či centrálne vykurovanie o moderné Smart infračervené ohrievače. Svojím infračerveným žiarením namiesto pomalého ohrevu vzduchu zohrievajú osoby a predmety. Sú veľmi efektívne, premenia až 98% elektrickej energie na teplo, Nevíria prach, nevytvárajú hluk, sú vhodné aj pre alergikov. Využijete ich hlavne v prechodnom období na jar a v jeseni. Obľúbite si ich v kúpeľniach, či na chodbách. Sú programovateľné aj prostredníctvom mobilných aplikácií. Ale pozor. Nestačí len vykurovať! Musíte zabrániť úniku tepla.

  • Zvážte možnosť systémov rekuperácie vzduchu. Rekuperácia v zime ohrieva prichádzajúci vzduch zvonku a v lete ho chladí. Okrem toho špinavý vzduch filtruje a zbavuje nečistoty. Rekuperácia úzko súvisí so všetkými zariadeniami na výmenu tepla, či vzduchu v domácnosti.
  • Krby. Nainštalujte štýlový doplnkový zdroj tepla. Vhodný krb okrem estetickej stránky taktiež prinesie úsporu elektrickej energie. V prípade rekuperácie vzduchu zvážte pri výbere krbovej vložky systém s uzavretou spaľovacou komorou.
  • Odsávače pár. Zabezpečte kvalitné a účinné odsávanie pár v kuchyni modernými a štýlovými odsávačmi.

Výhrevné panelyElektrické krbyVykurovacie panelyInfrapanely

Chladenie a tienenie

Chladenie a tienenie

Byt, či budovu nemusíte v lete chladiť celú. Chlaďte tam, kde to práve potrebujete. Optimalizujte tepelnú pohodu v lete modernou nástennou klimatizáciou, či prenosnou klimatizáciou. Snažte sa udržiavať rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou cca 5°C. A nezabúdajte. Filtre a klimatizačné jednotky je nutné pravidelne čistiť a dezinfikovať. Maximálnu úsporu dosiahnete vtedy, keď klimatizáciu vypnete.

Avšak energeticky výhodnejšie je zabrániť prenikaniu tepla dovnútra miestnosti. Použite vonkajšie, alebo vnútorné tienenie. Zatieňte všetky okná. Vyskúšajte pevné, či zaťahovacie markízy nad dvere a okná. Žalúzie a rolety z rôznych materiálov. Textilné, bambusové, či štýlové rolety Deň a noc. Prirýchlemu zohrievaniu miestnosti zabránia aj okenné fólie vo forme samolepky.

Aktuálny trend je prepojenie automatickej tieniacej techniky s riadiacim centrom inteligentnej domácnosti SMART HOME a ovládaním z tabletu, počítača, alebo smatphonom.

  • klimatizácia je účinný a rýchly spôsob ochladenia miestnosti
  • je náročná na spotrebu elektrickej energie

ZávesyMarkízyOkenné markízyRoletyKlimatizáciaRolety deň a noc

Ohrev bazénov

Ohrev bazénov

Ohrev a filtrácia vody bazénu je určite nadštandardný spotrebič elektrickej energie. Predĺžte letnú sezónu v bazéne s minimálnym nárokom na elektrickú energiu. Tepelné straty znížte prekrytím bazéna solárnymi plachtami, či nafukovacím krytom na bazény. Pravidelne čistite filter. Pre ohrev bazénu využívajte moderné, alternatívne a ekologické zdroje

  • ohrev predlžuje letnú sezónu kúpania
  • ohrev vody v bazéne je energeticky náročný a drahý

Solárne panelySolárny ohrevSolárne plachtyTepelné čerpadláFotovoltaické panely

Inteligentná domácnosť

Inteligentná domácnosť

Inteligentné programovateľné rolety a žalúzie, inteligentné vypínače, inteligentné osvetlenie, inteligentné zásuvky a termostaty môžete začať používať už na začiatku finančne náročnejšej cesty k inteligentnej domácnosti SMART HOME. Automatické spínanie kúrenia, či klimatizácie môžete ovládať lokálne, či vzdialene cez smartphone. Podľa polohy vášho mobilu automatika inteligentného termostatu dokáže rozpoznať, či ste doma a podľa toho aktivuje úsporný režim. Pre nastavenie máte k dispozícii prehľadnú mobilnú aplikáciu. Inteligentný termostat ako súčasť vašej SMART domácnosti môže ušetriť 15% až 30% nákladov na kúrenie a chladenie.

Čaká vás rekonštrukcia bytu, alebo domu? Pripravujete projekt novostavby? Potom určite naplánujte technológie pre inteligentné domácnosti s riadiacim centrom SMART HOME. Ovládajte zariadenia gestami, hlasovo, či smartphonom na diaľku. Komplexná SMART HOME inteligentná domácnosť:

  • automaticky reguluje tepelnú pohodu domácnosti podľa vonkajších podmienok
  • zabezpečí úsporu s inteligentným riadením vykurovania.
  • ovláda chladenie v lete
  • zabezpečí ovládanie prirodzenej cirkulácie vzduchu rekuperáciou
  • reguluje tienenie a automaticky ovláda žalúzie a rolety
  • ovláda príjazdové brány s automatickým otváraním
  • reguluje závlahu automatickým zavlažovaním
  • ovláda technológiu bazéna, ohrev, dávkovanie chémie, zatváranie bazénového krytu
  • ovláda multimédia a ozvučenie miestností
  • má prehľad o spotrebách energií, kontroluje lokálne merače spotreby elektrickej energie
  • ovláda rôzne predprogramované scénare a profily pre riadenie domácnosti pri rôznych činnostiach – napríklad pri počúvaní hudby, pozeraní domáceho kina a podobne
  • integruje sa s bezpečnostným a požiarnym systémom
  • umožňuje ovládať domácnosť lokálne aj na diaľku po sieti
  • monitoruje preddefinované činnosti v domácnosti a posiela naprogramované notifikácie
  • integruje prístupový systém osôb

Ako ušetriť?


Smart osvetlenieSmart zavlažovanieInteligentné zásuvkySmart vnútorné osvetlenieInteligentné termostaty

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.