Ako ušetriť?
09.11.2022 | Redakcia

Ako ušetriť?

Aktuálna geopolitická situácia, pandémie, vojna na Ukrajine. Neustále zvyšovanie životných nákladov. Prudká inflácia. To je určite dôvod na zmenu prístupu k životným návykom. Osvojte si jednoduché opatrenia.

Ak denne ušetrite na drobnostiach zopár eur, výsledok bude aj pre vás prekvapujúci.

Začnite ihneď opatreniami, ktoré nevyžadujú náklady navyše. Ale pripravte sa tiež na finančne náročnejšie úpravy a zmeny. Ako teda ušetriť v domácnosti?



Ako ušetriť v domácnosti na energiách

Ako ušetriť v domácnosti na energiách

Starajte sa o čistotu a funkčnosť domácnosti, najmä o strechu, okná, dvere, komín, kotol, vykurovacie telesá, osvetlenie, klimatizáciu, či ohrev bazénu.

Pripravujte sa na výmenu všetkých starších spotrebičov za úspornejšie, energeticky menej náročné.

Ako ušetriť v domácnosti na energiách?


ChladničkyPráčkySušičkyMrazničkyKávovaryDigestoryIndukčné varné doskyUmývačky riaduSušičky bielizne

Ako ušetriť elektrickú energiu

Ako ušetriť elektrickú energiu

Ušetrite elektrickú energiu. Skontrolujte energetický štítok elektrospotrebiča, v prípade starších elektrozariadení naplánujte ich výmenu za zariadenia s nižšou spotrebou.

Premyslite si a začnite plánovať inštaláciu fotovoltaiky. Zapojte sa do štátnej podpory a využite dotáciu na jej inštaláciu aj vo vašej domácnosti.

Naplánujte si svoju budúcu Smart domácnosť. Začnite využívať prvky Inteligentnej domácnosti. Vymeňte staré svietidlá za úsporné LED osvetlenie.

Ako ušetriť elektrickú energiu?


LED osvetlenieLED osvetlenie kuchynskej linkyLED lampyLED osvetlenie do vitrín

Ako ušetriť spotrebu plynu

Ako ušetriť spotrebu plynu

Plyn na kúrenie je finančne najväčšou položkou vo výdavkoch. Ušetrite plyn. Zabezpečte si moderné kondenzačné kotly, vykurovacie telesá, aj plynové spotrebiče.

Len to však nestačí. Znížte energetickú náročnosť domácnosti. Ušetrite spotrebu tepla. Zatepľujte. Využite štátne dotačné schémy pomoci. Ak máte možnosť, zvážte okrem fotovoltaiky aj využitie moderných tepelných čerpadiel a solárny ohrev.

Čo však môžete urobiť ihneď je inštalácia kvalitných termostatických hlavíc na radiátory. Je potvrdené, že zníženie teploty v domácnosti o jeden stupeň vám prinesie úsporu cca 6 % energií na vykurovanie.

Vetrajte intenzívne, ale krátko. Ak môžete tak využívajte na vetranie rekuperáciu vzduchu.


Termostatické hlavice

Ako ušetriť spotrebu vody

Ako ušetriť spotrebu vody

Ušetrite vodu. Namontujte šetriče vody na všetky vodovodné batérie. Naplánujte výmenu starých vodovodných batérií za moderné pákové, alebo termostatické batérie. Nebudete pri umývaní prekvapení príliš studenou, ani veľmi teplou vodou.

Otužujte. Nahraďte klasické kúpanie vo vani sprchovaním. Znížte postupne teplotu vody pri sprchovaní. Ak využívate vodu aj na zavlažovanie, určite zvážte automatické Smart zavlažovanie s kvapkovým zavlažovaním.


Smart zavlažovanieTermostatické batérie

Ako ušetriť peniaze

Ako ušetriť peniaze

Ušetrite svoje peniaze. Naučte sa odkladať 10% z príjmu. Znížte svoje náklady.

Vytvorte si zoznam pravidelných splátok, výdavkov na energie, lieky, stravu, hygienu, či oblečenie.

Stanovte si denné limity, týždenné a maximálne mesačné výdavky pre všetkých členov domácnosti. Nepresahujte ich bez vážnych dôvodov.

  • Nekupujte nič naviac, len čo nevyhnutne potrebujete.
  • Ušetrite na poplatkoch. Preverte svoje dlhy a pokúste sa ich prefinancovať výhodnejšie.
  • Prehodnoťte svoje poistky. Staré produkty nahraďte modernejšími, s lepším krytím za primeranú cenu.
  • Ušetrite na bankových poplatkoch. Znížte počet účtov, neplaťte za vedenie účtu, transakcie, či ďalšie poplatky, prípadne vymeňte banku.
  • Ušetrite na telekomunikačných výdavkoch. Zvoľte výhodnejší paušál, aktivujte rodinný balíček pre všetkých členov domácnosti. Vytvorte skupinu navzájom.
  • Ušetrite na káblovej televízii. Deaktivujte vyššie programové balíčky.
  • Zrušte predplatné. Ak naozaj potrebujete ušetriť, odhláste prémiové kanály a služby káblovej televízie. Zrušte aj predplatné časopisov, ktoré nevyužívate.

Ako ušetriť na nákupoch

Ako ušetriť na nákupoch

Ušetrite pri nákupoch. Prevetrajte šatníky, predajte nepoužívané veci. Nakupujte len veci, ktoré skutočne potrebujete.

Mnoho spotrebiteľov stráca kontrolu pri platení prostredníctvom platobnej karty, mobilom, či smart hodinkami. Aj keď máme dobu bezhotovostných platieb, klasické míňanie peňazí v peňaženke vás núti zareagovať a obmedziť nakupovanie. 

  • Nekupujte tovar vo výške očí, býva najdrahší. Poobzerajte sa po lacnejšej alternatíve, napríklad tovar označený znakom reťazca.
  • Nakupujte opatrne na e-schopoch a v bazároch. Preverte si recenzie a podozrivo nízke ceny. Neposielajte peniaze vopred na neoverené účty.
  • Ušetrite na oblečení. Nakupujte a predávajte nevyužívané oblečenie cez šikovné e-aplikácie.
  • Na nákupy používajte vlastné ekologické, opakovateľne použiteľné nákupné košíky, recyklované tašky, či praktické nákupné vozíky na kolieskach.

Ako ušetriť zmenou stravovacích návykov

Ako ušetriť zmenou stravovacích návykov

Náklady na stravovanie sú nevyhnutným životným nákladom. Nákup, spracovanie a uchovávanie potravín predstavujú vysokú položku v domácom rozpočte.

Majte väčší prehľad o nakúpených zásobách a vždy naplánujte nákup nových potravín. Nerobte zbytočne veľké predzásobovanie. 

  • Naučte sa zužitkovať zvyšky jedál, ryžu, knedľu, chlieb, či ovocie a zeleninu. Aktívne zisťujte ako na to.
  • Spoločne strávený čas v rodine doplňte o zážitok pri vymýšľaní domácich nátierok zo sezónnych potravín. Experimentujte s chuťami a fantáziou.
  • Na výlety berte so sebou vlastné občerstvenie a vopred pripravené jedlo. Nestravujte sa  často mimo domova. Kompletný rodinný obed v reštaurácii vám môže výrazne nabúrať váš znížený rodinný rozpočet.
  • Obmedzte kávičkovanie, fajčenie, alkohol, aj fast food.

Ako ušetriť zmenou stravovacích návykov?

Ako ušetriť netradične

Ako ušetriť netradične

Hľadajte ďalšie medzierky vo výdavkoch. Premyslite si nákup nového auta. Skúste si zaobstarať preverené jazdené vozidlo. Podstatne tým znížite svoje výdaje a napriek tomu sa nemusíte úplne obmedziť. Ak máte v domácnosti viacej vozidiel, zvážte ich potrebu. Ušetríte na poistkách, údržbe a servise aj na palive.

Ušetrite na cestovaní do práce – využívajte hromadnú dopravu, elektromobilitu, zdieľané cestovanie s kolegami, či s priateľmi. Aj taxík môže byť niekedy lacnejší ako použitie auta. 

  • Ušetrite na dovolenke. Doprava vlakom môže byť lacnou alternatívou prepravy. Vymeňte zahraničnú dovolenku pri mori za dobrodružné kempovanie doma, či oddych na chate v lese.
  • Zbavte sa zlozvykov a obmedzte aj stávkovanie, či SMS súťaže.
  • Využívajte služby požičovní náradia, nemusíte vlastniť všetky nástroje. Zdieľajte ich prípadne so susedmi a kamarátmi. Majte v dielni hlavne kvalitné základné náradie.
  • Oslavujte s rodinou, či priateľmi doma. Obmedzte návštevy a oslavy v reštauráciach a v baroch.
  • Športujte s rozumom, vybavte sa športovým náradím adekvátne ich používaniu. Nie je nevyhnutné vlastniť drahé vybavenie, ak sa športu nevenujete pravidelne a dlhodobo.
  • Ušetrite na drogérii. Vaše náklady môže znížiť väčší obsah aj menšie dávkovanie. Zbavte sa jednorázových papierových utierok a vreckoviek. Výborne poslúžia aj funkčné textilné originály. 
  • Nekupujte lieky do zásoby. Rýchlo respirujú. Kupujte len tie, ktoré potrebujete.

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.