Ako ošetriť auto pred zimou?
25.11.2022 | Redakcia

Ako ošetriť auto pred zimou?

Užívať si voľnosť, precestovať stovky letných kilometrov. To určite zanechá svoje stopy aj na vašom autíčku. No prichádza ešte náročnejšia časť roka. Letné horúčavy a prach vystrieda zima, mráz a ľad. Studená zima preverí údržbu vášho spoločníka. 

Preto sa pripravte na jesenné ošetrenie. Postačí aj jeden víkend a auto sa vám odvďačí ľahkou údržbou. Ošetrite lak karosérie, disky kolies a pneumatiky, vyčistite a naimpregnujte predné sklá proti zahmlievaniu.

Vyčistite aj interiér, je vašou vizitkou. Príjemná vôňa do auta dodá pocit istoty a bezpečia.

Zima rýchlo preverí vašu zmes v ostrekovačoch. Pripravte sa na mráz a nezabudnite na rozmrazovače zámkov a skiel. Majte jednu sadu rozmrazovačov aj doma. V zamrznutom aute vám nepomôžu.

Nezabudnite skontrolovať aj funkčnosť autopríslušenstva. Nosič lyží a snowboardu, či strešný box. Ani sneh a ľad vás neprekvapí s kvalitnými snehovými reťazami na kolesách. Ťažné lano a snehová lopata nezaberú veľa miesta a môžete si ľahko pomôcť v snehovom záveji. Ak si pritom zapnete výstražné svetlo, či blikajúci maják, budete v bezpečí.



Ochrana laku karosérie

Ochrana laku karosérie

Ochráňte lak karosérie pred soľou a ďalšími prostriedkami zimnej údržby. Ako na to?

Dôkladne poumývajte od prachu a hrubej špiny celé auto ručne, alebo vapkou.

Naneste a nechajte pôsobiť autošampón pre odmastenie a uvoľnenie zažratej špiny v póroch laku. Pomocou rotačného kartáču na hadici, špongiou, alebo rukavicou dôkladne umyte všetky dostupné časti vozidla.

Pomocou utierky zo syntetickej, alebo pravej kože utrite povrch od zbytkov vody. Ručným, alebo strojovým leštením lak hĺbkovo vyčistite, odmastite a pripravte na voskovanie.

Odstráňte a ošetrite škrabance. Ochráňte povrch laku tekutým voskom pomocou hubky na nanášanie vosku.

Vylešťte povrch utierkou z mikrovlákien.

Sadou na leštenie svetlometov si výrazne zlepšite osvetlenie a tým aj bezpečnosť na ceste.

Aplikácia nanokozmetiky na báze syntetických polymérov vytvára na povrchu veľmi tenkú nano vrstvu. Odpudzuje vodu, chráni ošetrený povrch proti znečisteniu, odtlačkom prstov, UV žiareniu, ale taktiež proti nárazom kamienkov. Tým výrazne predlžuje životnosť  automobilu.

Dobrá rada. Celé ošetrenie urobte najlepšie v tieni, aby povrch laku neschol príliš rýchlo. 

 


Čistiace prostriedkyČistiace utierkyAutokozmetikaČističe lakuNanokozmetikaTlakové umývačkyAutošamponyVysokotlakové čističe

Ochrana pneumatík

Ochrana pneumatík

Vráťte pneumatikám ich vzhľad a kvalitu. Vplyvom slnka a poveternostných podmienok pneumatiky starnú a praskajú. Kvalitné ošetrenie chráni pred UV žiarením.

Čo k tomu potrebujete? Bežné prostriedky na ošetrenie karosérie doplnené o ochranu a impregnáciu pneumatiky.

Po dôkladnom umytí, odmastení a po vysušení naneste prípravok na ošetrenie pneumatík podľa inštrukcií. Povrch môžete ošetriť aj voskom.

A nezabudnite aj na ošetrenie letných pneumatík pred uložením na zimu.


Univerzálne čističe

Ochrana diskov kolies

Ochrana diskov kolies

Disky kolies počas jazdy trpia najviac. Musia odolať špine, mastnotám, asfaltu aj agresívnemu brzdovému prachu.

Pri každej manipuláci a pri výmene pneumatík disky dôkladne umyte a zbavte ich zvyškov asfaltu a brzdového prachu.

Ošetrite disky kolies sadou Balíček čističov.

Nakoniec ich navoskujte. V zime sa vám odvďačia ľahkou údržbou a budú dlho žiariť. 


Autokozmetika

Vyčistenie skiel a ochrana pred zahmlievaním

Vyčistenie skiel a ochrana pred zahmlievaním

Pripravte sklá svojho auta na dlhé obdobie dažďov, tmy, vlhka, zahmlievania a námrazy. Veľmi praktické pre tento čas sú práve tekuté stierače, alebo takzvaná nanometrická impregnácia. Zbavte sa ľahko hmyzu a nečistoty. Vodoodpudivé vlastnosti taktiež znížujú riziko námrazy.

Pred jej aplikáciou vyčistite sklá sadou na čistenie skiel, alebo kvalitným čističom autoskla v spreji, či penovým čističom. Utierkou z mikrovlákna vyutierajte sklá do sucha a naneste nanoimpregnáciu. Následne prostriedok rozotrite suchou utierkou a preleštite.

Podobným postupom ochráňte predné vnútorné sklo prípravkom proti zahmlievaniu. Veľmi účinné sú aj pohlcovače vlhkosti do auta. Pre prípad okamžitého vyčistenia skla použite utierky proti zahmlievaniu.

Nezabudnite skontrolovať ramienka stieračov a prípadne vymeniť gumičky. Nie je nič horšie ako rozmazané fľaky na prednom skle v protisvetle. Namontujte nové univerzálne stierače.


Čističe autoskielČističe okienČističe na okná

Ochrana a vyčistenie palubnej dosky, interiéru a klimatizácie

Ochrana a vyčistenie palubnej dosky, interiéru a klimatizácie

Interiér auta je vizitkou a často aj miestom výkonu vašej práce. Udržujte ho čistý a voňavý. Obnovujte jeho vzhľad pravidelne. K dispozícii máte rôzne prípravky a sady na čistenie palubnej dosky, plastov aj celého interiéru.

Odstraňujte pravidelne škvrny a fľaky. V prípade silného a zažratého znečistenia použite parný mop.

Po vyčistení použite prípravky na impregnáciu a ochranu textílií, koženky aj kože.

Vyčistite a dezinfikujte klimatizáciu. Je to jednoduchý proces. Pri dodržaní postupu sa účinne zbavíte zápachu aj baktérií vo vnútornej časti klimatizácie. Chránite tým svoje zdravie a zdravie svojej rodiny.

 


Čističe interiéruUniverzálne čističeParné čističe

Prečítajte si aj

Kuchyne na mieru: Ako navrhnúť ideálny priestor pre vašu rodinu

Pri plánovaní kuchyne na mieru je nevyhnutné skombinovať estetiku s funkčnosťou a prispôsobením osobným potrebám. Či už preferujete tradičné usporiadanie alebo moderný dizajn s ostrovčekom ako centrálnym prvkom, tu nájdete praktické rady, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude nielen krásna, ale aj maximálne funkčná a účelová pre vašu rodinu.

Ako chodiť v topánkach na podpätku celý deň? Unikátny sprievodca

Nosiť topánky na podpätku celý deň môže byť výzvou, ale s týmito tipmi a trikmi to bude hračka! Či už ste na dôležitej schôdzke, na svadbe alebo len milujete eleganciu, ktorú podpätky prinášajú, tu je niekoľko rád, ako zvládnuť nosenie podpätkov s gráciou a bez bolesti.

Sprchové gély, ktoré sú na vašu hebkú pokožku

Každý deň si v sprche vytvárame krátku chvíľu len pre seba, kedy sa môžeme oddeliť od každodenného zhonu a starostí. Preto je dôležité, aby sme si túto chvíľu užili na maximum a starali sa o svoju pokožku správnym spôsobom.

Parfémy od známych celebrít: Ktoré si našli obľubu medzi ľuďmi?

O tom, že celebrity sú značkami samy o sebe, niet pochýb. Pod svojim menom často rozbiehajú biznis s oblečením, kozmetikou či parfémami. Jedným z prvých parfémov slávnych je vôňa White Diamonds od Elizabeth Taylor, ktorá bola uvedená na trh v roku 1991. Vône celebrít si získali svoju obľubu takmer okamžite a dodnes sa parfumérie plnia novinkami z dielní slávnych.

Druhy sedačiek

Sedačky sú neodmysliteľným prvkom každej obývacej izby, ktoré nám nielen poskytujú pohodlné miesto na sedenie, ale aj ovplyvňujú charakter a štýl našich domovov. V tomto článku sa zameriame na aktuálne trendy v sedačkách, ktoré vnášajú do vašich interiérov prvotriedny luxus a moderný vzhľad.

Pohodlné štylizácie na výlet k moru

Cesta k moru je skvelá príležitosť vychutnať si slnko, modrú vodu a slobodu vo výbere štylizácií. Správne oblečenie a obuv Vám umožnia cítiť sa pohodlne a módne na pláži, aj počas prechádzok po pobrežných mestách. Pripravili sme niekoľko overených tipov na pohodlné štylizácie pre cestu k moru.

Šperky na ples

Výber šperkov na oficiálnu spoločenskú udalosť, akou ples isto je, môže byť niekedy trocha zložitý najmä preto, že je v tomto smere k dispozícii veľké množstvo možností a kombinácií rôznych druhov šperkov. Ako teda dosiahnuť optimálneho výsledku?

Minimalistický prístup k šatníku – ako môžu sukne pomôcť pri vytváraní kapsľového šatníka?

Móda minimalistického prístupu k životu a obmedzovania spotreby na absolútne minimum platí pre rastúcu oblasť nášho života. Zero waste nie je len racionálne nakupovanie potravín a široko chápaná recyklácia, ale aj celý životný štýl – móda, elektronika a domáce spotrebiče, automobilový priemysel a dokonca aj finančné služby.

Aké nohavice budú vyzerať najlepšie s pánskymi poltopánkami?

Pánske poltopánky sú typom obuvi, ktorá je tou správnou voľbou prakticky v každej situácii. Nespornou výhodou týchto topánok je aj ich univerzálnosť: ťažko naznačiť módne obdobie, kedy by sa pánske poltopánky vôbec neobjavili na tých najlepších prehliadkových mólach.

Ako si vybrať prenosný reproduktor kamkoľvek - na domov i na cestu?

Hľadáte vhodný prenosný reproduktor kamkoľvek, ku vani, do prírody, na grilovačku, či na piesočnatú pláž pri mori?

Depilácia či epilácia – ako dosiahnuť jemnú, hebkú pokožku?

Jemná pokožka bez chĺpkov? To je sen každej ženy a mnohých mužov. Je to spoločenský trend posledných rokov.

Ako vybaviť auto proti nástrahám zimy?

Doplňte zimnú výbavu auta. Je lepšie byť na zimu pripravený, ako byť nepríjemne prekvapený.